VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dat de koers van Ballast Nedam daalt na bekendmaking van het overnamebod zegt genoeg. Hier gaat een bedrijf in grote problemen voor een symbolisch bedrag verkocht worden. Beleggers resteert weinig anders dan instemmen of stikken.

De aanstaande verkoop van Ballast Nedam moet voor veel partijen een opluchting zijn. 

Na jaren van zware tegenvallers heeft de bouwonderneming alsnog onderdak weten te vinden bij een andere partij. Met de beoogde overnemer, het Turkse bouwbedrijf Renaissance, is overeengekomen dat Ballast zijn eigen identiteit behoudt en de arbeidscontracten van de huidige Ballast-medewerkers gerespecteerd zullen worden.

En dat is al heel wat voor een bedrijf dat in zijn toelichting optimisme moet halen uit het feit dat de verliezen op veel projecten weliswaar doorzetten maar in omvang afnemen.

Ook voor beleggers in Ballast Nedam is de overname wellicht niet de aller slechtste oplossing. De problemen van de laatste jaren hadden de kansen op een levensvatbare toekomst behoorlijk ingeperkt. 

Maar daarmee is zo ongeveer al het goede nieuws opgesomd. Het huidige overnamebod is met 1,55 euro per aandeel zeer laag en een echte keuze om het bod te accepteren hebben aandeelhouders eigenlijk niet. 

Geen ademruimte

In totaal vertegenwoordigt het bod een waarde van 30 miljoen euro. Het bod op waarde schatten met financiële waarderingscijfers is lastig. Met uitzondering van de omzet zijn alle financiële cijfers in het op woensdag gepubliceerde halfjaarrapport negatief.

Voor de lange termijn-aandeelhouder is een gedetailleerde cijfermatige onderbouwing niet nodig om het bod als beroerd te kwalificeren. In 2005 handelden de aandelen nog tegen een gezamenlijk waarde van 400 miljoen euro.

Het bestuur en commissarissen van Ballast Nedam daarentegen spreken van een bod dat voor aandeelhouders “een billijke prijs betekent”. Zij spreken van een premie van ruim 29 procent ten opzichte van de slotkoers van 18 mei 2015. Op die dag kondigde Ballast Nedam verkennende gesprekken aan dat het met verschillende buitenlandse partijen gesprekken over een overname aan het voeren was.

Onvermeld blijft dat Ballast Nedam ook al op 31 december van vorig jaar met een dergelijke boodschap kwam. De koers van het aandeel destijds bedroeg 3,73 euro. Dat is bijna zestig procent hoger dan het uiteindelijk bod van de Turkse bouwer.  

Dat de ondernemingsleiding genoegen neemt met 1,55 euro per aandeel is geen keuze. De bouwer uit Nieuwegein staat met de rug tegen de muur. In de laatste kwartalen werd steeds duidelijker dat het concern het op zelfstandige basis niet meer kon bolwerken.

De buffers van de bouwer verschrompelden zien der ogen. Halverwege dit jaar is de buffer met minus één miljoen zelfs onder de nul euro gedoken. Hoewel Ballast Nedam de loze putten in de vorm van de projecten A15 Maasvlakte-Vaanplein en de A2 bij Maastricht in de eerste helft van het jaar toch wist te dempen, moet het concern de komende kwartalen miljoenen euro’s betalen om de risico’s  af te kopen.

Daarnaast blijft de orderportefeuille van 789 miljoen euro een tikkende tijdbom. Het is onmogelijk int te schatten of er in die portefeuille nieuwe probleemprojecten zitten.

Extra storting

Renaissance heeft aangekondigd direct na het slagen van de overname nog eens 30 miljoen euro in de bouwer te stoppen. Daarnaast zal de Turkse aannemer gedeeltelijk garant staan voor een achtergestelde lening voor Ballast Nedam.  

Overigens is na de storting van 30 miljoen euro, de solvabiliteit met 4,6 procent nog steeds alles behalve royaal te noemen (eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal, cijfers 2014). Collega-bouwers Heijmans en Bam hebben ratio’s van respectievelijk 16,7 procent en 21,5 procent.

Aangezien Renaissance geen beursgenoteerde onderneming is, is het lastig na te gaan hoe ruim het Turkse concern in zijn jasje zit. Renaissance heeft naar eigen zeggen dertigduizend werknemers op de loonlijst staan en is actief in Rusland en het Midden Oosten. 

Ballast Nedam lijkt vertrouwen te hebben in het slagen van de overname. De bouwer heeft de in mei aangekondigde claimemissie die gepland was voor de tweede helft van dit jaar voorlopig uitgesteld.

Kleine kans op alternatief bod

Het is de vraag of beleggers rekening moeten houden met een alternatief bod. Beide bouwers zijn overeengekomen dat een concurrerende bod 10 procent hoger moet liggen dat het huidige bod. Ballast Nedam is ook overeengekomen geen bod van derden uit te lokken

Daarnaast moet een alternatief bod “concurrerend” zijn. Dat betekent waarschijnlijk dat de alternatieve bieder eveneens een extra kapitaalinjectie in het Ballast moet doen. Gegeven de penibele status van Ballast Nedam lijkt het weinig aannemelijk dat andere partijen een alternatief bod zullen doen. Al kan dit natuurlijk nooit worden uitgesloten.

Aanmelden of niet?

Grootaandeelhouder Navitas, het investeringsfonds van de ondernemingsfamilie Zeeman, heeft aangegeven dat zij hun aandelenpakket van een kleine 20 procent aanmelden. Het is lastig in te schatten wat de andere beleggers zullen doen?   

Hoewel pijnlijk, lijkt de grootste kans dat de meeste beleggers hun aandelen wel zullen aanmelden. Niet alleen is het zeer de vraag of Ballast het op zelfstandige basis zal redden als de overname niet slaagt. Als deze wel slaagt is positie van zittenblijvende aandeelhouders allerminst zeker.

Renaissance doet het bod gestand als 70 procent van de aandelen zijn aangemeld. Hoewel Ballast Nedam na de transactie twee onafhankelijke commissarissen zal aantrekken om rekening te houden met de belangen van minderheidsaandeelhouders, is duidelijk dat het Turkse bedrijf honderd procent van de aandelen in handen wil krijgen.

 “Om volledig eigendom van Ballast Nedam te verkrijgen mag Renaissance Construction alle beschikbare juridische maatregelen treffen die Renaissance Construction of Ballast Nedam ter beschikking staan”, zo is te lezen in het informatiedocument.

In de praktijk betekent dat de positie van minderheidsaandeelhouders slecht beschermd is. De nieuwe combinatie kan met een zogeheten juridische fusie of een activa-passiva-trasactie minderheidsaandeelhouders het leven zuur maken en hen zelfs uitroken.




Gerelateerde artikelen